Συνάντηση του Γ. Πρωτούλη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη

Περιοδεία στις σεισμόπληκτες περιοχές και στο εργοτάξιο του αεροδρομίου Καστελλίου

Η κατάσταση που επικρατεί στα σεισμόπληκτα χωριά του Ηρακλείου και ειδικότερα στο Αρκαλοχώρι, που «ισοπεδώθηκε» από τον πρόσφατο σεισμό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σήμερα στο Ηράκλειο.

Ενημερώνοντας ο Στ. Αρναουτάκης, έκανε λόγο για περίπου 500 οικογένειες που είναι άστεγες στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά. Γίνονται, συνέχισε, προσπάθειες για τη στέγασή τους. Ένα τμήμα τους, περίπου 200 οικογένειες βρίσκονται σε σκηνές και ένα άλλο τμήμα τους διαμένει σε διαμερίσματα και σε δωμάτια ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τον Στ. Αρναουτάκη, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος έχει ζητήσει 420 οικίσκους για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, στοιχείο που δείχνει το μέγεθος της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πρωτούλης, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης στήριξης και έμπρακτης αλληλεγγύης και βοήθειας στους σεισμόπληκτους, στη συνέχεια ανέφερε ότι υπάρχει εμπειρία από αντίστοιχες περιοχές που επλήγησαν, όπου ακόμα σεισμόπληκτοι παραμένουν σε κοντέινερ. Ανέδειξε επίσης την ανάγκη άμεσης και πλήρους αποκατάστασης των ζημιών στο 100% και μια σειρά άλλα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων.

Γ. Πρωτούλης: Να δοθεί άμεση στήριξη στους σεισμόπληκτους

Η κατάσταση που επικρατεί στα σεισμόπληκτα χωριά του Ηρακλείου και ειδικότερα στο Αρκαλοχώρι, που «ισοπεδώθηκε» από τον πρόσφατο σεισμό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σήμερα στο Ηράκλειο.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πρωτούλης σε δήλωσή του ανέφερε:

«Ενημερωθήκαμε αναλυτικά από τον περιφερειάρχη. Πραγματικά η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη σε όλη την περιοχή από τον σεισμό. Το θέμα είναι ότι ακόμα δεν έχει σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα για να μπορέσουν να καταγραφεί αναλυτικά το μέγεθος των καταστροφών και το θέμα το μεγάλο είναι ότι οι ανάγκες είναι πιεστικές. Όλοι βλέπουν ότι ο καιρός χαλάει, δεν μπορούν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να μένουν στις σκηνές, τα μισά σχολεία της περιοχής είναι κατεστραμμένα, ακατάλληλα για να μπουν τα παιδιά να κάνουν μάθημα, που είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί και οι καταγραφές πρέπει να ολοκληρωθούν όσο γίνεται γρηγορότερα από τα συνεργεία, καθώς δεν μπορούν οι άνθρωποι με τα πράγματά τους μέσα στη μέση να περιμένουν πότε θα έρθουν να καταγράψουν τις ζημιές.

Και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα το έργο αποκατάστασης χωρίς να αποκλειστεί κανένας, χωρίς να μείνει κανένας εργαζόμενος και κάτοικος της περιοχής αβοήθητος σε αυτήν τη φάση.

Και το λέμε αυτό γιατί δεν είναι η πρώτη τέτοια καταστροφή που έχουμε συναντήσει. Έχουμε την καταστροφή που έγινε πριν από λίγα χρόνια στη Λέσβο, όπου ένα ολόκληρο χωριό η Βρίσα, κατεστραμμένο, το οποίο παραμένει στην καταστροφή, έχουμε το χωριό Δαμάσι στη Θεσσαλία, που ένα χρόνο μετά τις εξαγγελίες η κατάσταση βλέπουμε όλοι ποια είναι σήμερα, όποιος το επισκεφτεί.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να προστεθεί σε αυτή τη μακριά λίστα των ανθρώπων που μόλις φεύγουν οι κάμερες και κλείνουν τα φώτα της δημοσιότητας αφήνονται στο έλεος της περιβόητης ατομικής ευθύνης, δεν θέλουμε να ξανασυμβεί το ίδιο πράγμα. Για αυτό ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας με τους κατοίκους της περιοχής, με τους κατοίκους των χωριών, με όσους θέλουν να πιέσουν για να δοθούν άμεσες λύσεις και είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να ανακουφιστεί ο κόσμος και να λυθούν ζητήματα».

Στο εργοτάξιο του αεροδρομίου στο Καστέλλι Πεδιάδος

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποίησε σήμερα νωρίς το πρωί περιοδεία στο νέο εργοτάξιο του αεροδρομίου στο Καστέλλι Πεδιάδος.

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ επισκέφτηκε τους εργαζόμενους των χωματουργικών εργασιών του εργοταξίου της ΤΕΡΝΑ, όπου μαζί με τους υπεργολάβους δουλεύουν περίπου 400 εργαζόμενοι, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν με μαζική συγκέντρωση. Σημειώνεται ότι στον ίδιο χώρο οι εργαζόμενοι πριν από ένα χρόνο είχαν θρηνήσει ένα νεκρό εργάτη από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, ενώ χθες καταγράφηκε στο χώρο ένα ακόμα εργατικό ατύχημα. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τέτοια εργατικά ατυχήματα που είναι συχνά προειδοποιούν για κάτι σοβαρότερο.

Ο Γιάννης Πρωτούλης αναφέρθηκε στο δικαίωμα που έχουν οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν από το μεροκάματο στις οικογένειές τους αρτιμελείς. Τους ενημέρωσε και για το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη με βάση το οποίο η κυβέρνηση χτυπά την απεργία των εκπαιδευτικών. Αναφέρθηκε ακόμα, στην απεργία των εργαζομένων της «e-food» και το ελπιδοφόρο μήνυμα που στέλνει και ότι είναι στο χέρι των εργαζομένων, με την οργάνωσή τους στα συνδικάτα και με την οργανωμένη πάλη τους, να επιβάλλουν το δικό τους δίκιο.

Η περιοδεία συνεχίστηκε μέσα στο εργοτάξιο στον χώρο που είναι συγκεντρωμένοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην αρχαιολογική υπηρεσία που επιβλέπουν τις εργασίες του έργου. Σημειώνεται ότι ήδη 12 εξ αυτών έχουν απολυθεί καθώς έληξε η 8μηνη σύμβασή τους. Από την πλευρά της η ΤΕΡΝΑ είπε ότι θα τους προσλάβει αλλά με τους αντεργατικούς όρους που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη. 

Μιλώντας ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε στο παράδειγμα του έργου κατασκευής του αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» από την «Χοχτιφ». Όπως σημείωσε η τότε κυβέρνηση και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι είχαν προβλέψει ότι το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει το παράδειγμα των μεγάλων έργων με φθηνό εργατικό δυναμικό. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε ο Γ. Πρωτούλης, οι εργαζόμενοι τότε με την οργανωμένη πάλη και τον αγώνα τους, ανέτρεψαν αυτούς τους σχεδιασμούς, επιβάλλοντας αξιοπρεπείς μισθούς, συμβάσεις και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Στην συνέχεια της περιοδείας στο Ηράκλειο, ο Γ. Πρωτούλης θα επισκεφθεί τα σεισμόπληκτα χωριά του νομού, Αρκαλοχώρι και Μελέσσες, αφού συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό και την προστασία των σεισμόπληκτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί